Om oss
Hei!
Vi har flere års erfaring med korrekturlesing og språkvask! Alle er utdannet i klart språk på Universitet i Oslo.
Vi er lidenskapelig opptatt av å hjelpe deg med å gjøre teksten din forståelig, korrekt, behagelig, logisk og oversiktlig for leserne dine.
Vi hjelper vanlige personer, studenter, bedrifter og organisasjoner. Dessuten tar vi imot tekster innen flere forskjellige sjangere – uansett temaet du skriver om!
Vi har kompetanse i klarspråkgrammatikk
Vi reviderer tekster i tråd med klarspråkgrammatikken. Klarspråkgrammatikk består av regler som gjør tekster mer forståelige. Den påbyr oss å uttrykke oss med forståelige og behagelige formuleringer, og forbyr oss å uttrykke oss med uforståelige og tunge formuleringer. Reglene er i tråd med råd fra norske språkkyndige og forskningsartikler om klart språk.
Det er Språkrådet som bestemmer hvordan vi offisielt sett kan formulere oss grammatisk på norsk. Denne grammatikken kalles normert grammatikk. Språkrådets grammatikk utgjør en del av klarspråkgrammatikken. Den mangler imidlertid regler som forbyr oss å skrive uforståelig. Slike regler har heldigvis klarspråkgrammatikken.
Klarspråkgrammatikk |
|
Eksempler på rettskrivingsregler |
Eksempler på klarspråkgrammatiske regler |
Unngå … – forveksling av like ord: – særskrivingsfeil: – sammenskrivingsfeil: – kommafeil: Komma etter leddsetninger som starter med når, hvis, at, da, når, fordi, etter at, ettersom o.fl. – stavefeil: – feil i samsvarsbøyning: Jakka hang (ikke: hengte) på stolen. – semantiske feil: Ikke «utartet seg» eller «artet seg» (‘te seg’), men «utarter» (‘utvikle seg til noe’).
O.fl. |
– Bruk subjekt og verbal tidlig i setningen: Det anbefales at naboer underrettes før tiltaket igangsettes.
– Bruk konkrete ord, ikke abstrakte ord: ressurs → folk, penger eller tid
– Bruk hverdagslige verb: henstille til → oppfordre til
– Del opp sammensatte verb hvis du kan: framlegge → legge fram
– Unngå adjektivisk presens partisipp: på nåværende tidspunktet → nå
– Unngå substantiveringer Det foreligger en erkjennelse av at det skjer. O.fl. |